Vuoden 2023 lannoituskatot on julkaistu. Moni asia muuttuu, osa parempaan, osa huonompaan. Tässä artikkelissa tärkeimmät muutokset ja helpoimmat työkalut uuteen viljelysuunnitteluun.
Lannoituskatot 2023
- Ympäristökorvauksen säädökset eivät enää rajoita lannoitusta.
- Typpi- ja fosforikatot koskevat nyt kaikkia viljelijöitä lainsäädännön kautta.
- Typen sallitut maksimimäärät löytyvät nitraattiasetuksesta ja fosforin maksimimäärät fosforiasetuksesta.
- Uudet ravinnekatot löytyvät myös Ruokaviraston julkaisemasta Ehdollisuuden oppaasta.
- Ns. Ehdollisuuden ehdot ovat nyt käytännössä kaikkien tukien ehtona eli uusia ravinnekattoja on pakko noudattaa kaikilla tiloilla riippumatta tukihaussa tehtävistä valinnoista.
Typpikatot vuoden 2023 viljelyssä
- Aiempiin ympäristökorvauksen kattoihin verrattuna typen sallitut maksimäärät nousivat ja typpilannoituksessa voidaankin nyt hyödyntää viljelijän parasta asiantuntemusta.
- Typellä ei ole enää satotasokorjausta.
- Karjanlannan ravinteet lasketaan samoin kuin aiempinakin vuosina.
- Nurmen typpikatot yksinkertaistuivat eikä hankalia tulkinta-asioita enää pitäisi juuri olla.
Fosforikatot vuoden 2023 viljelyssä
- Sallitut fosforimäärät vastaavat pääsääntöisesti aiempien vuosien eli ympäristökorvauksen fosforikattoja.
- Enintään viiden vuoden fosforintasausmahdollisuus säilyi ennallaan.
- Jos samalta kasvulohkolta on saatu aiempien viiden vuoden aikana tavanomaista korkeampi satotaso, fosforilannoituksen määrää voidaan vanhaan tapaan hieman nostaa viljoilla ja öljykasveilla.
- Satotasokorjaus vaatii nyt, että viljoista on aiempina vuosina saatu yli 5000 kg ha-sato, kun aiemmin satotasokorjaukseen riitti yli 4000 kg sato. Öljykasveilla satotasokorjauksen alaraja on nyt 2250 kg/ha.
- Satotasokorjausta saa hyödyntää portaattomasti viljojen satotasolla 5000 – 6000 kg. Vanhaan tapaan 5000 kg sato sallii 3 kg lisäfosforia ja 6000 kg sato 6 kg lisäfosforia. Öljykasveilla 3 kg lisäfosfori sallitaan satotasolla 2250 kg/ha ja 6 kg lisäfosfori satotasolla 2750 kg/ha.
- Ns. karjanlantapoikkeus sallitaan edelleen, mutta vain kahden vuoden ajan eli vuosina 2023 ja 2024. Karjanlantapoikkeus sallii hieman korkeammat fosforimäärät viljavuusluokissa tyydyttävä ja hyvä, jos lannoituksessa käytetään pelkästään kotieläinten lantaa. Säädös sisältää myös muita rajoitteita.
- Jos lohkolla käytetään karjanlantapoikkeusta, satotasokorjausta ei sallita. Tämä tarkoittaa, että joissakin tilanteissa korkeilla satotasoilla karjanlantapoikkeuksen valinta voi jopa pienentää fosforikattoa.
- Nurmen perustamisessa ei sallita enää satovuosia korkeampia fosforimääriä.
- Puutarhakasvien sallitut fosforimäärät laskivat aiemmasta.
- Aiempien vuosien mahdollisesti plussalla olevia fosforin alkutaseita ei tarvitse tänä vuonna huomioida. Vuoden 2023 saa aloittaa “puhtaalta pöydältä”.
Helppo viljelysuunnitelman teko 2023 säädösten mukaisesti
Voit tehdä ilmaiseksi 2023 viljelysuunnitelman Sirppi-sovelluksella. Se sisältää uudet lannoituskatot ja on suunniteltu uuden tukijärjestelmän mukaan. Maanäytetiedot Sirppi noutaa suoraan laboratorioista ja lohkot Vipu-palvelusta.
Sirpin viljelysuunnittelu ja lohkokirjanpito on tehty ilman vanhoja rasitteita suoraan vuoden 2023 tukijärjestelmään sopivaksi ja suoraan parhaimpia käyttäjää helpottavia tekniikoita hyödyntäen. Kaikkia Sirpin tietoja voi käyttää sekä tietokoneella että aidolla mobiilisovelluksella. Molemmat saa käyttöön ilmaiseksi.
Jokainen tila saa Sirpin vähintään vuodeksi täysin ilmaiseksi. Sen jälkeen kaikki Sirpin ominaisuudet maksavat yhteensä 50 e + alv vuodessa. Se on alle kolmanneksen monien saman laajuisten “vanhojen ohjelmien” veloituksesta, ja silti Sirpissä on monia asioita, joita ei löydy mistään muualta. Sirpillä on myös ainutlaatuinen käyttäjäyhteisö, jonka kommentit huomioidaan ohjelman kehityksessä.
Nyt uuden tukijärjestelmän alkaessa on helppoa vaihtaa oman tilan suunnitteluohjelma ajan tasalle. Sirppi on monien tahojen mukaan “parasta mitä alalta löytyy” ja poikkeaa kaikista muista sovelluksista siinä, että sama ohjelma toimii sekä tietokoneella että aitona mobiilisovelluksena. Valtaosa käyttäjistä on aidosti yllättynyt siitä, kuinka paljon Sirppi helpottaa tilan arkea.
Sirppi noutaa tilasi lohkot ja aiempien vuosien viljelykasvit suoraan Vipu-palvelusta. Vuoden 2023 suunnittelu on helppoa ja nopeaa uuden, 2023 säädösten tarpeisiin tehdyn viljelysuunnittelutoiminnon avulla. Kannattaa kokeilla, vaikka sinulla olisi jo jokin muu ohjelma käytössä. Käytä vuosi ilman kuluja ja vertaa, kumpi on helpompi, nykyinen ohjelmasi vai Sirppi. Tai tee niin kuin osa Sirpin käyttäjistä, ota Sirppi täydentämään nykyistä ohjelmaasi.
Kun teet viljelysuunnitelman Sirpillä, voit koko kesän ajan hyödyntää Sirpin ainutlaatuista automatisoitua lohkokirjanpitoa. Se perustuu kännykän paikkatietoon, jonka avulla Sirppi tarjoaa kännykkäsi ruudulla aina juuri sen lohkon tiedot, jolla itse olet. Yksi näpäytys kännykän ruudulla kylvötyön lopuksi tarkoittaa, että lohkokirjanpito on jo ajan tasalla.
Ei enää huolta tarkastajan soitosta.
Lisätietoja Sirpin ominaisuuksista ja lyhyitä ohjevideoita löydät Sirpin pääsivulta www.sirppi.fi.
Kannattaa lukea myös artikkeli Ilmainen viljelysuunnitelma kännykkään
Joitakin Sirpin ominaisuuksia:
- Tehokas ja helppo viljelysuunnittelu tietokoneella
- Automatisoitu lohkokirjanpito kännykällä, valokuvat pelloilta ja säädöistä
- Karttamerkinnät hukkakaurasta ym., saman paikan etsintä uudelleen
- Lohkojen jako urakoitsijalle WhatsApp-linkkinä
- Kasvuston erot lohkon sisällä (NDVI) ja täsmälannoituksen ohjaus
- Paikallisen lämpösumman kehitys ja lohkokohtaiset puintiennusteet
- Varastokirjanpito ja valokuvat dokumenteista
- Automaattinen varastojen täsmäytys
- Aktiiviset pdf-kuvatulosteet
- Kaikki toiminnot käytettävissä sekä tietokoneella että mobiiliappina
- Vähintään vuosi ilmaiseksi, sen jälkeen 50 e + alv /vuosi
- Ei sitovaa sopimusta tai laskuja