Sirpin tarina
Lopulta päätettiin tehdä sellainen kännykkäsovellus, että vanha isäntäkin kokisi sen paremmaksi kuin paperi traktorin hytissä. Tehdä ihan tosissaan. Kun kerran tehdään. Niin syntyi Sirppi.
Viljelemme sukutilaa. Tilan päärakennuksen seinässä on vanha sirppi muistona ajasta, jolloin se oli tilan tärkeimpiä työvälineitä.
Juhani otti isännyyden kauan sitten, juuri 22 vuotta täyttäneenä nuorena miehenä. Ensin lypsykarja vaihtui lihakarjaan, muutaman vuoden kuluttua luovuttiin karjasta kokonaan. Tila keskittyi viljojen siemenviljelyyn ja Juhani ATK-opintoihin. Ajatus oli korvata osa tilan tuloista kirjoituspöydän ja tietokoneen ääressä.
Jälkikäteen katsottuna aika kului nopeasti. Vilja kasvoi, perhe sai jälkikasvua ja vuodet kuluivat. Siihen aikaan maatilan kirjanpito ja peltoviljelyn suunnittelu tehtiin käsin vihkoon tai paperikartalle. Kännykkää ei vielä ollut, ei edes tietokonetta.
Sitten Suomeen tulivat ensimmäiset mikrotietokoneet. Juhani kehitti tiiminsä kanssa maatiloille sopivan verokirjanpito-ohjelman. Iltaisin hän suunnitteli toista tietokoneohjelmaa, sellaista jolla voisi tehdä kasveille viljelysuunnittelun ja seurannan. Sellaisia ei vielä ollut.
Sitten Suomi liittyi EU:hun ja maatilojen niskaan kaatui kaikki mahdollinen byrokratia. Sitä helpottamaan tiloille tulivat tietokoneet ja Juhanin tiimin pelto-ohjelmia suorastaan tungeksittiin ostamaan. Se oli hienoa aikaa, mutta jaksaminen oli lujilla.
Aika kului. Tiloille tuli yhä uusia velvoitteita tuottaa sitä ja tätä paperia, valvoa sitä ja tätä asiaa. Viljelijät alkoivat pelätä, että ovat vahingossa tehneet jonkin kirjausvirheen, josta tulee sanktioita.
Hiljalleen paperikalenteri siirtyi kännykkään, samoin sähköposti ja säätiedotus. Yhtenä vuonna keksittiin tekstiviesti, toisena vuonna sen korvasi WhatsApp. Maatalouden byrokratiakin siirtyi paperilta tietokoneelle. Vaan ei kännykkään. Ei ainakaan niin, että siitä olisi ollut hyötyä.
Vuosien saatossa Sami, tilan nuori isäntä, oli valmistunut tietojenkäsittelytieteen maisteriksi. Yrittäjän pojalla oli yrittäjän luonne ja halu tehdä omaa työtä tunteja laskematta. Syntyi useampikin menestynyt yritys, joiden tekniikan Sami rakensi. Ajatuksena oli kuitenkin olla joskus myös maanviljelijä. Oman sukutilan jatkaja.
Juhani ja Sami vertailivat kokemuksiaan ja olivat toistensa apuna eri projekteissa. Juhani hallitsi tietokoneet, maatalouden tarpeet ja byrokratian. Sami osasi pilvipalvelut, mobiilisovellukset ja uusimman tekniikan. Molemmat olivat sekä suunnittelijoita että koodareita, devaajia. Kunnianhimo oli molemmilla yhtä suurta. Jos jotain tehdään, se tehdään kunnolla.
Silloin tällöin Juhani ja Sami pohdiskelivat, että olisi aika ottaa uusin tekniikka maatalouden avuksi. Ihan jo oman tilankin takia. Mietittiin, mitä kaikkea voitaisiin tehdä nykyaikana toisin, helpommalla. Voitaisiinko tuoda maatalouden tekniikka 2020-luvulle ja tuottaa sama wau-efekti, jonka Juhanin tiimin tietokoneohjelmat tuottivat 90-luvulla.
Lopulta päätettiin tehdä sellainen kännykkäsovellus, että vanha isäntäkin kokisi sen paremmaksi kuin paperi traktorin hytissä. Tehdä ihan tosissaan. Kun kerran tehdään.
Niin syntyi Sirppi. Mobiilisovellus maanviljelijän avuksi.
Sovellus suunniteltiin niin, että se oikeasti toimii kännykän pienellä näytöllä. Tärkeät tekstit tehtiin niin suurella, että Juhanikin näki ne ilman laseja. Lohkokirjanpidon tapahtumat sai kuitattua yhdellä napilla, kun Sirppi ehdotti itse ruudulla oikean lohkon oikeaa viljelytapahtumaa. Monet ruutupaperin tekstit pystyi korvaamaan yhdellä valokuvalla. Ja niin kävi, että Juhani innostui eikä halunnut enää yhtään paperia traktorin hyttiin. Oli alkanut maatalouden uusi aika. Kaikki oli kännykässä, kaikki tiedot koko ajan omassa taskussa. Jos kännykkä rikkoontuisi, tiedot olisivat silti tallessa Sirpin pilvessä. Ja kuinka helppoa kaikki olikaan. Se tuntui hienolta.
Sirppi annettiin ilmaiseksi testikäyttäjille ja jokaista toivetta kuunneltiin herkällä korvalla. Sirpistä haluttiin tehdä paras maatalouden mobiilisovellus. Sellainen, josta on apua jokaiselle riippumatta siitä, onko hänellä jo käytössä jokin ohjelma vai ei mitään. Paljastui, että yksi käyttäjä piti parhaana yhtä ominaisuutta ja toinen toista. Yhteistä oli, että kaikki kehuivat Sirppiä. Hienoa.
Syntyi mahdollisuus käyttää Sirppiä tietokoneella, seurata lohkon kasvua satelliittikuvista ja tehdä täsmälannoitusta. Jakaa lohkoja urakoitsijoille. Ja paljon muuta.
Sirpin käyttäjistä haluttiin tiimi, joka yhdessä tekee sovelluksesta entistä paremman kertomalla omia toiveitaan. Ja niin kävikin, monia ominaisuuksia tehtiin käyttäjien toiveesta. Ja tehdään edelleen.
Vielä nytkin Sirpin saa käyttöönsä ilmaiseksi vähintään vuodeksi. Jatko maksaa enintään 50 euroa vuodessa riippumatta lohkojen tai käyttäjien määrästä. Päätarkoitus ei ollut raha vaan se, että tehdään viljelijöille hyvä työkalu, johon voi luottaa.
Ja käyttäjien mukaan niin kävi. Käyttäjämäärä kasvoi tuhansiin, tuotantotiimi kehittyi, jakelusta huolehtii Samin yritys Nikitec Oy ja sirpistä tuli taas maatilan tärkeä työkalu. Nykyajan Sirppi.
Ja kehitys jatkuu.
Vielä kun saataisiin viljelijöiden talous kuntoon, ja suomalaiselle ruualle sille kuuluva arvostus.
Vuonna 2022 Sirppi päätettiin esitellä virallisesti maatalouskonemessuilla. Se sai Kunniamaininnan arvostetussa Uutuustuote 2022 -kilpailussa.
Jaa mikä Nikitec Oy? No se, jolle nimen antoi Niki, vieressä nukkuva perheen koiranestori. Nyt jo kunnioitettu vanhus.
– Sirpin Tiimi